Překyselení organismu – hrozí smrt?

Už jste o tom slyšeli? Že pokud je tělo překyselené, tak můžete zemřít? Ona je to pravda, ale není to tak jednoznačné. Stejně jako není jednoznačné, že překyselení organismu může snad za všechny naše choroby od poruchy imunity až po rakovinu a deprese. Opět to byl jeden z náhlých „módních výstřelků“, na kterém spousta firem vydělala nemalé peníze tím nejjednodušším a nejzákeřnějším způsobem – vyvoláním strachu. Pojďme se stručně podívat na to, co je překyselení, jak ho ovlivnit stravou, jaké potíže nám působí a případně jaké doplňky k vyvážené stravě zvolit, abychom pro sebe udělali maximum bez zbytečného fanatismu.

Překyselení organismu – hrozí smrt?

Acidobazická rovnováha

To je přesně ten správný výraz, který vystihuje stav, kdy je poměr kyselin a zásad v našem těle v harmonické rovnováze, neboli homeostáze. Tuto práci zajišťují především naše zdravé ledviny. A budeme-li se bavit o hodnotě pH naší krve, tak tam je prosím pěkně rozpětí udržitelné se životem velmi, velmi křehké. Pohybujeme se cca od hodnoty 7,36-7,44! Jakékoliv vychýlení byť o jednu desetinu už je vážný stav a může končit fatálně. Stupnice pH s pohybuje od hodnoty 1 do 14, přičemž 7 je neutrální, cokoliv pod 7 je kyselého charakteru a cokoliv nad 7 má zásadité vlastnosti.

pH moči a jeho měření lakmusovými nebo jinými diagnostickými proužky není směrodatným ukazatelem překyselení organismu. Snad jen při dlouhodobém měření ráno nalačno, po dlouhodobém měření, si lze udělat nějaký odhad. Stav krve je jedna věc, stav moči jiná a navíc moč má charakter podle toho, co v onen den jíme a co se močí aktuálně vylučuje (jiné aktuální pH bude po steaku a jiné po zeleninovém salátu).
Pokud se pH krve vychýlí do kyselých hodnot, tedy pod 7,36; hovoříme o stavu zvaném acidóza a v opačném případě mluvíme o alkalóze (pH krve stoupne nad 7,44).

Některé zdroje uvádí, že při chronické latentní (skryté) acidóze si tělo bere k neutralizaci prostředí vápník z kostí a tím kosti demineralizuje, tím pádem dochází především u žen ke vzniku osteoporózy a zlomeninám krčku apod…jak už bylo řečeno, o pH krve se starají ledviny, takže toto tvrzení bych brala jako bezpředmětné a nepodložené. Pokud se na to ovšem budeme dívat z hlediska kyselinotvorných potravin, o kterých bude zmínka níže, tak za předpokladu, že se tyto ženy stravovaly nevhodně (přemíra živočišných bílkovin, cukru, alkoholu, kouření atd.), pak není divu, že mají tyto potíže, ale nemůže za to „překyselení organismu“ a spotřebovaný vápník z jejich kostry.

Příznaky překyselení

Pokud je vaše vnitřní prostředí dlouhodobě v nerovnováze, můžete na sobě pozorovat tyto příznaky:

• bolesti hlavy
• chronická únava
• oslabená imunita
• pálení žáhy
• podrážděnost
• celulitida
• akné a zvětšené póry v obličeji
• nezdravá barva pleti
• suché a křehké vlasy
• lupy
• tenké nebo naopak velmi silné nehty
• zhoršené trávení a potíže s tím spojené
• nadměrná kazivost zubů

Příznaky se takřka shodují s těmi, které budete mít při dlouhodobém stresu, nadměrné nebo absolutně nedostatečné fyzické zátěži, při nevyvážené a nezdravé stravě, při nedostatku vitamínů a minerálních látek, při nedostatečném nebo dlouhodobě nekvalitním spánku. Všechno spolu souvisí a vždycky nakonec dojdeme k tomu, že základ našeho zdraví je několik neměnných pilířů a nedá se to obejít, dříve či později vás nějaký nedostatek doběhne.

stres

Dočtete se na internetu i o spojitosti se vznikem vážnějších chorob, jako je diabetes II. typu, rakovina, deprese, vážné poruchy imunity, chronická únava a jiná chronická onemocnění – tato tvrzení bych brala jako podnět k pečlivým zkoumání věrohodných studií pro každého z vás, komu stojí za to se po tom dopodrobna pídit a názor si posléze vytvořte sami dle získaných dat a vašeho vlastního přesvědčení.

Kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny

Všeobecně je dané, které potraviny mají po požití v těle kyselinotvorný a které zásadotvorný efekt. Kupodivu mnoha lidí – kyselé potraviny nejsou kyselinotvorné. Zásaditou reakci způsobí převážně ovoce a zelenina, mořské řasy, kvašená zelenina, semínka, bylinky. Kyselou pak maso, mléko, vejce, obilí, cukr, umělá sladidla, alkohol, káva, některé léky.

Doplňky stravy „proti překyselení organismu“

Už jsme si řekli výše, že v podstatě nejsme kyselí a tudíž není nutné podstupovat nějaké závratné odkyselení, ale skutečně se zaměřit na to, co dělá tělu dobře – vyvážená strava (hodně ovoce a především zeleniny, ideálně v syrovém stavu), pitný režim, spánek, pohyb a péče o naší duši (láska, zábava, vzdělávání, intimita, sdílení, meditace, péče o sebe a své tělo). A pokud to chcete něčím jooo podpořit, určitě vřele doporučuji například zelený ječmen a chlorelu (eshop DrMax například), případně můžete vyzkoušet doplňky přímo k těmto účelům – eshop internetové lékárny Benu.cz nabízí třeba produkt pH Minerals.

DOPORUČUJEME
Věrnostní program lékárny Pilulka

Pilulka klub – věrnostní program lékárny Pilulka

Karta výhod Dr. Max

Klientská Karta výhod Dr. Max - jak ji získat a věrnostní program

BENU léková karta, bonusy

BENU léková karta – bonusy, kupóny a jak ji získat

Výhody nakupování v internetových lékárnách

Výhody nakupování léků v internetových lékárnách

Karta Více výhod v lékárnách Magistra

Karta Více výhod v lékárnách Magistra

Teta klub - klubová karta a dětský program Brouček

Teta klub - klubová karta a dětský program Brouček