Přestože jsou často podceňovanou surovinou, měly by mít v našich jídelníčkách své místo.
Jáhly se získávají odstraněním svrchního obalu prosa, které patří k nejstarším kulturním obilninám. Zajímavé jsou především pro své nutriční hodnoty. Najdete v nich řadu vitaminů, zvláště skupiny B a minerálních látek. Obsahují kvalitní proteiny a jsou přirozeně bezlepkové. Připravíte z nich vynikající sladké kaše i moučníky, například vyhlášený jahelník. Dle fantazie je můžete uvařit na slano a doplnit zeleninou. Použití: Jáhly propláchněte a nasypte do hrnce. Zalijte vodou v poměru cca 1:2 (na jeden hrnek jahel připadají zhruba dva hrnky vody.) Vařte cca 12-15 minut. Po uvaření přebytečnou vodu slijte. Složení: Jáhly (loupané proso). Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota 1474 kJ/348 kcal Tuky z toho nasycené mastné kyseliny 1,4 g 0,2 g Sacharidy z toho cukry 71 g 0,7 g Bílkoviny 13 g Sůl 0,02 g Upozornění: Alergeny: Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sezamu a skořápkových plodů.